Retraining for Balance® är en metod som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Metoden innebär en 'kalibrering' av vestibulärsystemet (vårt rörelsesinne) samt repetition av den motoriska utvecklingen från golvnivå upp till stående.
Vi börjar med ett förutsättningslöst kostnadsfritt samtal. Ni får berätta om er situation och de problem ni ser. Därefter berättar vi om vår verksamhet och hur ett träningsprogram skulle kunna se ut för just er. All träning är individuellt anpassad och vi har sett goda resultat med såväl barn, ungdomar som vuxna i våra studier.
De barn och ungdomar som genomgår vårt träningsprogram har sina föräldar med under hela processen. Programmet bygger på övningar som föräldern gör tillsammans med sitt barn några minuter varje dag.
Ett av de tre första mötena bör ske hos oss i Kalmar. Förutom motoriska tester görs då även mätningar av hur klienten hör och hur ögonen samarbetar.
Även det sista mötet bör ske hos oss då vi gör nya mätningar och sammanfattar hela processen.
Var åttonde vecka har vi ett digitalt möte då vi pratar om hur träningen fortlöper och hur vi ska gå vidare. Oftast ges en ny övning att träna på under de kommande åtta veckorna. Mellan dessa träffar har vi uppföljningsmöte och finns till hands för frågor eller funderingar.
Träningen är uppdelad i tre delar. Under varje del uppstår oftast både framsteg och steg tillbaka i utvecklingen (progression och regression). Det är en naturlig del av processen.
Den första delen pågår i ca 24 veckor och är en 'kalibrering' av vestibulärsystemet. Oftast sker förändringar redan tidigt i processen.
Den andra och tredje delen innehåller koordinationsövningar.
Ni förbinder er inte att genomgå hela träningsprogrammet. Vår rekommendation är dock att slutföra en påbörjad del i träningen.
Utvärdering sker succesivt under hela processen.
Tillsammans med den motoriska träningen följer ett träningsprogram för den auditiva perceptionen, dvs förmågan att hantera ljud.
Eftersom hörselnerv och balansnerv leds in parallellt i hjärnan tänker vi oss att respektive träningsform kompletterar varandra. 20 års erfarenhet visar att samträning ger ett bra resultat.
Klienten lyssnar på specialkomponerad musik anpassad efter sin hörselkurva under några minuter varje dag.
Mer att läsa finns under Auditiv perceptionsträning.
Vår rörelseförmåga (motorik) och våra sinnen måste samverka för att vi ska kunna utvecklas och uppleva vår omvärld.
Våra sinnen; balans/rörelse, led/muskel, syn, hörsel, känsel, lukt, smak och haptiskt (handens motorik).
Om samspelet mellan våra sinnen och vår motorik inte fungerar tillfredsställande uppstår svårigheter som vi benämner Sensomotorisk omognad. Se Tecken på sensomotorisk omognad.